Eettiset valinnat vaateostoksilla

Eettiset valinnat ja kulutushysteria ovat yksi aikamme tärkeitä kysymyksiä. Internet, kuvastot ja media ovat pullollaan edullisia tarjouksia, jatkuvasti vaihtuvia mallistoja ja helppoja tilauspalveluita. Houkutus ostaa ja kuluttaa on suuri. Valtavan tarjonnan ja edullisina vilkkuvien tarjousten keskellä on helppo unohtaa eettisyys. Onneksi tietoa tuotteiden alkuperästä ja järkevästä kuluttamisesta on nykyisin tarjolla aiempaa paremmin. Parhaimmat ostokset ovat harvoin halvimpia mutta niiden käyttöikä ja alkuperä maksaa omistajalle ylimääräiset eurot takaisin.

Vanha sanonta ”köyhän ei kannata ostaa halpaa” pitää nykyisin paikkaansa paremmin kuin koskaan. Järkevä kuluttaja ei tee heräteostoksia vaan harkitsee tarkkaan tarpeita, suunnittelee tulevia kausia ja panostaa laatuun. Pussillinen halpoja aletuotteita päätyy taatusti nopeammin kierrätykseen kuin yksi laatuhankinta.

Mens brown leather shoes isolated

Osta vähemmin mutta panosta laatuun
Kuluttajien on nykyisin helppo saada tietoa monilta merkeiltä mutta osa halpatuotannon eettisyydestä pysyy salassa. Suomalaisella on kenkäostoksilla tarjolla hyvä valikoima laadukkaita jalkineita. Jokaisen kannattaa itse pohtia, montako tuntia päivässä on jaloillaan. Jalat ovat kovilla, joten niitä tulee helliä oikea lestisillä laatujalkineilla. Halvat läpsyt tai liian kapealestiset avokkaat aiheuttavat nivelongelmia, selkäsärkyä ja lukuisia sairauksia kuten vaivaisenluita ja luusto-ongelmia. Ecco-jalkineissa yhdistyvät laadukkuus, panostaminen oikeanlaiseen lestiin ja muotoiluun sekä ekologisuus. Ecco valmistuttaa kaikki tuotteensa omissa tehtaissa eikä välikäsiä käytetä. Hyvin tehty nahkajalkine kestää pitkään ja antaa tukevan pohjan kiireisen päivän juoksuille.

Ostosten teossa voi harjoitella eettisyyttä seuraavien neuvojen avulla:

  1. Panosta perusvaatekaappiin.

Hanki kestäviä ja ajattomia asusteita ja kunnon kenkiä, joita on helppo yhdistellä. Unohda heräteostokset ja vaatekappaleet, joiden käyttämisestä et ole varma. Kun perusvaatekaappi on koossa, on vaatteiden löytyminen helppoa eikä siihen kulu luvattoman paljon aikaa. Tällöin vaatteidenhuoltokin helpottuu.

  1. Muuntele vaatteita asusteilla.

Perusvaatteita kuten valkoista paitapuseroa voi juhlistaa upeilla koruilla tai tehdä arkiseksi yhdistämällä farkkuihin. Laadukas valinta kestää aikaa ja rahaa.

  1. Suunnittele tarkkaan ei vuodenaikojen tarpeet.

Älä hanki turhia vaatteita tai kenkiä, joita et ehdi käyttämään.

  1. Ole tarkkana vaatteidenhuollon kanssa.

Pese vaatteet oikeissa lämpötiloissa, tuuleta usein ja silitä. Lankkaa ja puhdista kengät. Vanhat vaatteet voi uudistaa ompelijan avulla tai kierrättää eteenpäin. Laadukkaat kengät voi käyttää suutarissa.

  1. Panosta materiaaleihin.

Mieti millaisia materiaaleja on helppo huoltaa ja yhdistellä. Miten materiaalit käyttäytyvät eri vuodenaikoina ja kerrospukeutumisen osana. Suojaa nahkakengät sateilta. Kenkien tulee olla sopivat juuri käyttäjälle, niiden muotoilulla on suuri merkitys. Nahkakenkä on aina muovitossua terveellisempi ja ekologisempi valinta.

Jokainen arvottaa ostosten teon omien arvojen mukaan. Kukin pitää erilaisia asioita tärkeänä, toiselle kierrätysmateriaalien käyttö menee ohi kotimaisen tuotannon tukemisen. Joku muu taas haluaa varmistua tuotantoketjun alkupään oloista ja työskentelyoloista. Ilmastotaakan takia taas tulisi välttää keinokuituja.

gazeti