Ekologiset juhlat

Ekologisuus ja ympäristöystävällisyys ovat meille kaikille tärkeitä asioita, tai ainakin niiden tulisi olla. Ekologinen elämäntapa pitää huolen ympäristöstämme ja varmistaa sen, että tulevat sukupolvet saavat nauttia tulevaisuudessakin planeettamme kauneudesta.

Tässä artikkelissa perehdymme ekologisten juhlien järjestämiseen, sillä erilaiset juhlat ovat nekin iso osa elämäämme. Oli sitten kyse syntymäpäivistä, valmistujaisista tai mistä tahansa muista juhlista, on hyvä myös noina juhlan hetkinä muistaa ekologisuus. Annamme siis erilaisia vinkkejä juhlien järjestämiseen pitäen mielessä ympäristöystävällisyyden.

Mitä tarjota?

Ruoka ja juoma ovat ehdottomasti kaikkien juhlien yksi oleellisimpia asioita, ja se onkin usein ensimmäinen asia, mitä mietitään ja suunnitellaan juhlia järjestettäessä. Kuinka siis varmistaa, että tarjottavat ovat myös ekologisia?

Yksi tärkeä asia on varmistaa, ettei tarjottavaa ole liikaa, sillä ruoan pois heittäminen on todella epäekologista. Ota siis selvää vieraiden määrästä ja määritä sopiva annoskoko, jotta et joudu heittämään ylijäävää ruokaa pois. Jos ruokaa kuitenkin jää yli, voit lahjoittaa sitä vieraille mukaan tai järjestää vaikka seuraavana päivänä niin kutsutut rääppiäiset.

Itse ruoassa on hyvä kiinnittää huomiota myös ainesten ekologisuuteen ja suosia kokatessa luomua ja lähellä tuotettua ruokaa. Lisäksi kasvisruoka on liharuokia ekologisempaa, joten lisää menuun enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa, tai tee vaikka koko juhlien tarjoilut kasviksista!

Ekologista koristelua

Tarjoilun lisäksi juhlat erottaa tavallisesta päivästä yleensä juhlakoristelut, kuten kattaus ja erilaiset seinäkoristeet tai vastaavat. Kattauksessa tulisi ehdottomasti suosia tavallisia astioita kertakäyttöisten sijaan, sillä näistä aiheutuu valtava määrä roskaa vuosittain. Toki astioden pesu on jälkikäteen hieman vaivalloista, mutta ehdottomasti sen arvoista. Koristeita taas voi valmistaa itse jo olemassa olevista materiaaleista tai sitten tilata koristeet vaikka netistä partyking.fi-kaupasta, jolloin voit valita ajattomia ja pirteitä koristeluita, joita voit käyttää kerta toisensa jälkeen.

Ekologista juhlintaa

Kun tarjoilut ja koristelut on hoidettu ekologisella tavalla, on suurin osa työstä jo tehty. Tämän jälkeen voit miettiä muita tapoja, joilla auttaa ympäristöämme voimaan paremmin. Yksi mahtava tapa on esimerkiksi syntymäpäivälahjojen sijaan pyytää lahjoitusta vaikka jollekin ympäristöä suojelevalle järjestölle. Usein saamme lahjaksi paljon turhaa tavaraa, jolla emme tee mitään ja josta aiheutuu vain lisäkuormitusta ympäristölle, mutta vaihtoehtoisesti jonkin kohteen auttaminen lahjana tai sitten pyytämällä vierailta vaikka elämyslahjoja, ovat oivia tapoja varmistaa, että juhlasi ovat aidosti ekologiset ja ympäristöa suojelevat.

gazeti