Ekologista suuhun ja ylle

Yhä useampi suomalainen haluaa pienentää hiilijalanjälkeään, eli negatiivista vaikutusta ympäristöönsä tekemillään kulutusvalinnoilla. Näitä toimia voidaan pitää ylitsepääsemättöminä, mutta todellisuudessa kyse on melko arkisista teoista. Ja vaikka yhden ihmisen teoilla ei maailmaa pelasteta, niillä ollaan taas piirun verran lähempänä kestävämpää maailmaa.

Tärkeimmät asiat, joissa voimme vaikuttaa ekologisuuteen omassa arjessamme suoraan ovat vaate- ja ruokaostokset. Niitä on kaikkien pakko tehdä ja siten niiden kautta voi olla isokin vaikutus siihen, paljonko maailmaa saastutetaan, sillä kotitalouksien kulutus muodostaa suurimman osan Suomen päästöistä. Ja omilla kulutustottumuksillaan voi näyttää esimerkkiä muille; varsinkin jos asuu yhdessä muiden kanssa.

Pitkä käyttöikä tekee tuotteesta ekologisen

Vaatteiden ekologisuuteen on alettu kiinnittää viime vuosina huomiota aivan uudella tavalla: pikamuoti ei enää nappaa ja ihmiset haluavat, että vaatteet olisivat korjattavissa. Myös osaavat ompelijat ovat havahtuneet tähän ja korjauspalveluita tuottavat puodit ovat löytäneet tiensä vaikkapa ostoskeskuksiin.

Kun siis ostat vaatteita, etsinnät kannattaa aloittaa kirpputoreilta tai second hand -kaupoista. Näissä paikoissa kannattaa muistaa myös se, että rekistä saattaa löytyä aitoa vintagea sekä suoranaisia harvinaisuuksia, joiden arvoa edellinen omistaja ei ole osannut tunnistaa.

Uusia vaatteita ostettaessa kannattaa panostaa laatuun vaikka se maksaisikin enemmän. Tällöin laatuvaatteesta saa enemmän käyttökertoja irti: kannattaa laskelmoida siten, että jakaa vaatteen hinnan arvioidulla käyttökertojen määrällä. Mitä useammin käytät vaatetta, sitä halvemmaksi se tulee pitkässä juoksussa. Tällaisia laatuvaatteita on saatavilla vaikkapa aim’n-verkkokaupasta, jonka vaatteet on suunniteltu siten, että ne kestävät vuosia aktiivistakin käyttöä.

Ruokakaupassa kannattaa pitää silmät auki

Ruokaostokset kannattaa myös tehdä suunnitelmallisesti: mitä harvemmin käyt kaupassa, sitä enemmän säästät. Tämän johdosta joudut myös suunnittelemaan kulutustasi taas entistä enemmän.

Kotona kannattaa kiinnittää huomiota ruokahävikin vähenemiseen. Kyse on ennen kaikkea ruuan arvostuksesta, eli siitä, että kynnys heittää ruokaa pois on aina mahdollisimman korkealla.

Ekologinen kauppareissu pitää sisällään sen, että ostat vain tarpeeseen ja sen verran, mitä syöt. Kaupasta kannattaa ehdottomasti poimia sellaisia parasta ennen -tarjouksia kuten maitoa, jos sitä tulee kulutettua. Kannattaa myös muistaa, että hieman vanhempikin maito käy vielä esimerkiksi lettuihin tai pannukakkuun, koska ne paistetaan kuumassa lämpötilassa.

gazeti