Keskustelua veganismista

Ennen kuin kenenkään kanssa voi aloittaa keskustelua syömisestä, eettisyydestä tai siitä kuinka tulisi syödä, on hyvä muistaa, että ruoka ja mitä kukin suuhunsa pistää on oikeastaan hyvinkin henkilökohtainen aihe. Vaikka me kaikki keräännymmekin perinteisesti ruuan äärelle perheen ja ystävien tapaamisissa sekä aivan arkipäiväisissä tilanteissa, on syöminen keskustelun aiheena melko arkakin aihe. Varsinkin, jos kaikki keskusteluun osallistujat eivät ole saman ruokavalion kannattajia. Aihetta kannattaa siis lähestyä rakkaudella, kiinnostuksella ja ennen kaikkea avoimin mielin.

Tie sydämeen vie vatsan kautta
Nykyisin erilaisia ruokavalioita tuntuu olevan loputon määrä. Illallista ruokaseurueelle laittaessa tulee miettiä vaihtoehtoja jokaiselle – täytyy kokata laktoositonta, gluteenitonta, orgaanista, vegaania, paleo-ruokavalion mukaista ja tietenkin ajatella niitä, jotka syövät hyvällä ruokahalulla ihan mitä vain tarjotaan, kunhan se on niin kutsuttua perus-ruokaa.

Vegaaniksi luetaan sellaiset henkilöt, jotka eivät syö mitään eläinkunnan tuotteita. Useimmat vegaanit välttävät eläinperäisten ruokien lisäksi nahka-, silkki- ja villatuotteita, sillä niissäkin hyödynnetään eläimiä jollain tavalla. Vegaanin ruokavalioon ei kuulu esimerkiksi liha, hunaja, kala, munat tai maito, eivätkä vegaanit usein käytä myöskään kosmetiikkaa, joissa on eläinperäisiä ainesosia tai joita on testattu missään vaiheessa tuotantoa eläinkokeilla.

Cream soup of green peas in ceramic bowl with fried bacon and croutons. Over old wooden table with vintage spoon, salt cellar and herbs. Top view. Rustic style.

Jokaisen oma valinta
Monelle vegaanina eläminen on pohdinnan ja itsetutkiskelun tulos ja kyse voi olla ekologisista, terveydellisistä tai myös uskonnollisista syistä. Kun aiheesta keskustellaan, tulee esille myös nykyiset ongelmat tehotuotetuista maataloushyödykkeistä ja siitä kuinka eläimet kärsivät vain tullakseen syödyksi. Osa vegaaneista tai kasvisruokavalion kannattajista haluaa syödä mahdollisimman puhdasta ravintoa, sen lisäksi että ruokavalinnat ovat eettisiä, sillä nykyisin karja altistuu monille antibiooteille ja eläimiä myös kasvatetaan suuremmiksi sekä nopeammin hormoneilla.

Rakkaudesta ruokaan
Suomen Vegaaniliiton mukaan kyse vegaaniudessa on kaiken elämän kunnioittamisesta. Ne kuluttajat, jotka haluavat viedä aatteen aivan äärimmilleen, eivät käytä edes vaatteita jotka on värjätty karmiinilla, sillä värin muodostamiseen tarvitaan hyönteisiä. Moni vegaaneista sanoo ei valmisruuille, perinteisille leivonnaisille ja jäätelöille, ellei niiden valmistukseen ole käytetty eläinperäisten tuotteiden tilalla esimerkiksi soija-peräisiä aineksia.

Jos aiheesta lähtee keskustelemaan, kannattaa pitää mieli avoinna, sillä useimmat vegaanit ovat todella vihkiytyneitä asialle ja tietävät mistä puhuvat. Kuitenkin kun on kyse eettisistä ajatuksista ja valtavirtaakin tietyllä tavalla vastaan toimimista, voi joskus keskustelu kääntyä väittelyksi. Kannattaa aina muistaa, että jokaisen lautanen on heidän oma asiansa ja tärkeintä on yhdessä vietetty aika ruuan äärellä – oli lautaselle valittu sitten mitä hyvänsä.

gazeti