Kestävän kulutuksen ABC

Kestävä kulutus on termi, jonka pitäisi olla meille kaikille tuttu. Kulutus lisääntyy maailmassa kasvavaa vauhtia ihmismäärän kasvaessa, joten meidän kaikkien olisi hyvä miettiä enemmän sitä, kuinka kulutamme maailman luonnonvaroja. Tällä hetkellä kulutamme kaikki maapallon luonnonvarat vuosittain loppuun jo kauan ennen vuoden vaihtumista. Lisäksi suurin osa kulutuksesta tapahtuu länsimaissa, mikä tarkoittaa sitä, että maailman luonnonvarat ovat hyvin epätasaisesti jaetut.

Suuri osa ilmastonmuutoksesta aiheutuu kulutuksesta ja kulutukseen käytettävien asioiden valmistuksesta. Meillä jokaisella on siis vastuu, sekä myös mahdollisuus, vaikuttaa omilla ostopäätöksillä ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Yksittäisestä ihmisestä voi tuntua, ettei omilla valinnoilla ole merkitystä, mutta tämä ei missään nimessä pidä paikkaansa. Kun jokainen kiinnittää huomiota omaan kulutukseen ja hiilijalanjälkeen, on valinnoilla todellakin merkitystä.

Kuinka voit siis vaikuttaa? Olemme listanneet alle erilaisia tapoja, joilla sinä voit seuraavan kerran tehdä parempia valintoja ostoksilla ollessasi.

Kulutuksen vähentäminen

Yksi parhaista tavoista on yksinkertaisesti vähentää kulutusta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jättää ostamatta itselle tarpeettomia tavaroita, joita ei aivan ehdottomasti tarvitse. Elämme yhteiskunnassa, jossa meistä tuntuu siltä, että tarvitsemme paljon tavaraa ollaksemme onnellisia. Tämä ei todellakaan pidä paikkaansa, ja asia on jopa päinvastoin.

Suosittelemme keskittymään määrän sijasta laatuun ja ekologisuuteen, jolloin saatat ehkä joutua maksamaan tavarasta enemmän, mutta se kestää käyttöä paljon pidempään. Esimerkiksi vaatteissa on paras aina panostaa laatuun alhaisen hinnan sijasta. Tämä on tärkeää niin omissa kuin myös lastenkin vaatteissa, joiden hankkimiseen voimme suositella https://kidsbrandstore.fi/ -sivustoa.

Kestävät valinnat

Kaikessa kulutuksessa on hyvä miettiä ja tutustua tuotteiden alkuperään. Selvittämällä kuinka ostamasi tavarat ja palvelut on tuotettu, voit vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeesi positiivisella tavalla. Tämä on helppoa esimerkiksi ruoan suhteen, sillä voit kaupassa asioidessa lukea suoraan elintarvikkeen paketista, mistä tarkastelemasi tuote on peräisin ja miten se on valmistettu. Ruoassa kannattaa aina suosia suomalaista, ekologisesti tuotettua ruokaa. Kun ruoka valmistetaan Suomessa, se tukee maamme taloutta, sekä silloin vältytään lentopäästöiltä, joita ulkomailta kuljetetun ruoan vuoksi aiheutuu. Lisäksi voit valita luomua ja/tai lähiruokaa, mik lisää myös ruoan ekologisuutta entisestään.

Ruoka on iso osa kulutustamme, mutta voit vaikuttaa myös monilla muilla tavoilla. Yksi iso tapa vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä on valita ekologiset tavat liikkua paikasta toiseen. Autoista ja muista ajoneuvoista aiheutuvat päästöt ovat melkoisia, joten valitsemalla yksityisautoilun sijaan joko julkisen liikenteen tai vaikkapa pyöräilyn, on vaikutus hiilijalanjälkeen merkittävä. Myös muuta matkustamista on hyvä harkita tarkkaan, sillä lentoliikenne on yksi suurimpia saastuttajia. Nykypäivänä lentoyhtiöt ovat heränneet ja tarjonneet erilaisia tapoja, joilla voit korvata osan omista lennoista aiheutuvista päästöistäsi.

Myös asumisella on iso merkitys henkilökohtaisessa hiilijalanjäljessä, johon voi myös vaikuttaa useilla tavoilla. Jos rakennat itse, pääset vaikuttamaan alusta asti erilaisiin ratkaisuihin, joilla asumisesta voi tehdä huomattavasti ekologisempaa, mutta mikäli asut vaikka kerrostalossa, on vaikuttaminen hieman hankalampaa. Onneksi voit silloinkin valita esimerkiksi vihreää sähköä ja vaikuttaa kierrättämällä omiin päästöihin.

Suosittelemme tutustumaan sivustoomme lisää, jotta voit löytää uusia tapoja vaikuttaa omaan kulutukseesi ja olla kanssamme rakentamassa parempaa, puhtaampaa huomista.

gazeti