Kohti kestävää elämäntapaa: kuluta viisaammin

Kestävä kehitys on aihe kaikkien huulilla, koska ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on vienyt planeettamme kriisitilaan. On siis äärimmäisen tärkeää keskittyä omien kulutustottumuksiensa parantamiseen, jotta voimme kaikki osaltamme minimoida ilmastonmuutoksen negatiivisia vaikutuksia. Joskus eettisten ja ympäristöystävällisten valintojen tekeminen voi kuitenkin tuntua vaikealta, joten olemme koonneet yksinkertaisia vinkkejä, joista jokainen voi ammentaa inspiraatiota valintoihinsa.

Pienistä puroista kasvaa iso joki

Pienillä, yksinkertaisilla asioilla voimme parantaa maailman tilaa. Esimerkiksi energiatehokkaat kodinkoneet, huolellinen kierrättäminen ja julkisen liikenteen suosiminen ovat asioita, jotka ovat tarkemman miettimisen arvoisia. Myös kosmetiikkavalinnoissa kannattaa ottaa eettisyys huomioon. Esimerkiksi e.l.f. -merkin tuotteet ovat täysin vegaanisia ja täten parempi vaihtoehto monien marketeissa myytävien merkkien sijaan. Pesuaineita valitessa tulisi myös kiinnittää huomiota merkin ympäristöystävällisyyteen: kuluttajan vastuulle jää kuitenkin oikean annostelun ja pesulämpötilan miettiminen.

Pikamuoti saastuttaa

Moni on saattanut kuulla, kuinka isot muotitalot teettävät heikkolaatuisia vaatteita ja mallistot vaihtuvat tiuhaan tahtiin. Vaatteita jää yli, jolloin niistä hankkiudutaan eroon joko viemällä kaatopaikalle tai poltettavaksi. Kuluttajat ostavat heikkolaatuista, kestämättömistä kuiduista tehtyä pikamuotia, jota käytetään vain vähän aikaa. Kaikista maailmassa valmistetuista vaatteista jopa kaksi kolmasosaa päätyy kaatopaikalle.

Yksinkertaisimmin tämän haitallisen oravanpyörän voi muuttaa muistamalla, että omasta vaatekaapista löytyvät vaatteet ovat kaikista ekologisimpia. Pikamuotikulttuuri on suhteellisen uusi ilmiö, johon voimme vaikuttaa omalla kulutuskäyttäytymisellämme. Mikäli esimerkiksi villapaidalle olisi aidosti tarvetta, voi sen ostaa kirpputorilta, kaverilta tai valmistajalta, joka on sen tehnyt täysin kierrätysmateriaaleista.

Ruokavaliolla on väliä

Oma ruokavalio on yksi helpoimmista tavoista, joilla yksilö voi vaikuttaa ympäristöön positiivisesti. Jos suomalaiset söisivät ravintosuositusten mukaisesti, ruuan ympäristökuormitus pienenisi yli neljänneksellä. Annoskokoihin tulisi kiinnittää huomiota, kohtuus kaikessa, sekä korvata eläinkunnan tuotteita kasviksilla. Myös lähiruoan suosiminen ja omien ostosten tarkempi suunnittelu ovat yksinkertaisia askelia, joita jokainen voi ottaa kohti kestävämpää elämäntapaa. Ravintosuositusten noudattaminen on hyväksi niin omalle terveydelle, kuin myös eläimille ja luonnolle.

gazeti