Vegaanin matkusteluvinkit

Nykyään on aina vain helpompaa matkustella ja syödä hyvää paikallista kasvisruokaa ja tehdä eettisiä vaateostoksia. Veganismi terminä on lyönyt itsensä läpi muuallakin kuin Suomessa. Tätä kätevää termiä pystyy käyttämään yhä useammin, kun haluaa pyytää ruokaa ilman eläinkunnan tuotteita tai tiedustella esimerkiksi jalkineiden ainesosien eläinperäisyyttä. Silti sanaa vegaani ei aina ymmärretä, joten ruokaa tilatessa usein on paikallaan selittää, että haluaa kasvisruokaa ilman maitotuotteita tai kananmunaa. Joskus sana vegaani ymmärretään väärin ja luullaan sen olevan synonyymi vegetaristille. Vegetarismi taas usein käsitetään kasvisruokailuksi, jossa saatetaan syödä myös munia ja maitotuotteita. Siinä on vielä joillain opettelemista, että voi olla lakto-ovo-vegetaristi, mutta ei lakto-vegaani, koska vegaani terminä tarkoittaa aina sitä, että ei käytetä maitotuotteita.

Monista tavallisistakin ravintoloista voi matkakohteessaan saada hyvää vegaaniruokaa, mutta jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa etsiä internetistä paikalliset kasvisravintolat ja käydä niissä. Esimerkiksi Happy Cow -sovelluksen avulla löytää lähimmät vegaani- ja kasvisravintolat sekä halutessa voi selata muiden sovelluksen käyttäjien lisäämiä tietoja vegaaniystävällisistä ravintoloista.

Happy Cow -sovelluksesta löytyy myös erikoisliikkeitä, kuten vegaanisia vaatekauppoja. Niissä käymällä voi olla varma, että ostamiensa jalkineiden ja vaatteiden valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä materiaaleja, joita vegaanit haluavat välttää.

Maailmalla on joitain matkakohteita, jotka ovat kuuluisia erityisen hyvästä vegaanitarjonnastaan. Näitä ovat esimerkiksi Berliini, New York ja Lontoo. Näistä löytyy ei vain kymmeniä, vaan jopa satoja kasvisravintoloita. On myös yllättäviä ja vähemmän tunnettuja vegaanin huippukohteita, kuten Thaimaan Chiang Mai. Tuosta Thaimaan pohjoisesta kaupungista löytyy pelkästään kasvisravintoloita ja -kauppoja yli sata ja lisäksi ovat ravintolat, joista löytyy hyvä vegaanimenu muiden ruokien ohella.

Paikalliset kasvistermit haltuun

Matkustellessa usein pärjää englannilla, koska ravintolahenkilökunnalla saattaa olla jonkinlainen yleisimpien englanninkielisten sanojen ja fraasien tuntemus. Mutta jos ravintola ei ole tottunut vegaaniasiakkaisiin, saattavat sanat ”vegan”, ”dairy” tai ”animal products” olla täysin tuntemattomia. Silloin auttaa, jos tietää termejä paikallisella kielellä. Thaikieli on tunnetusti vaikea lausua, mutta Thaimaassa saattaa auttaa, jos yrittää ravintolassa sanoa ”gin dzee”, joka on thaimaalainen lausunta eräänlaiselle kasvissyönnille. Vielä enemmän auttaa, jos matkailija näyttää kännykästään tuota termiä vastaavan kuvan, jossa on kaksi punaista kirjoitusmerkkiä keltaisella taustalla.

Suomalaiset ovat tottuneet, että Suomessa tietyt ruoat sisältävät usein maitoa ja kananmunaa. Liha on täällä yleensä helppo havaita jo päältä päin ruoista, mutta esimerkiksi perunamuussi, karjalanpiirakat ja leivonnaiset sisältävät pääsääntöisesti aina lehmästä peräisin olevaa maitoa. Sitä eivät voi tietää sellaiset vegaanimatkaajat, joiden kotimaassa ei lehmänmaitotuotteita juuri käytetä. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Japani. Suomalaisella vegaanilla taas voi olla Japanissa outoa, koska siellä piilotetaan moniin ruokiin kalaa esimerkiksi bonitohiutaleiden muodossa. Japanissa voikin käydä niin, että tilaa kasvisannoksen, jonka päälle keittiössä on viime hetkellä epähuomiossa siroteltu näitä kalasta tehtyjä hiutaleita.

Matkailijan kannattaa etukäteen tutustua kohteensa ruokakulttuuriin myös eläinperäisten ruokien kannalta, jotta oppii vegaanin kompastuskivet. Belizessä rice and beans -annos näyttää päältä päin katsottuna koostuvan riisistä ja pavuista, mutta siinä on yleensä ihraa. Kaakkois-Aasiassa ruokiin sujautetaan kalakastiketta. Puolassa kasvisnyyttien seassa on usein mausteena pieni määrä lihaa. Vaikka maailman kaupungeissa saa usein hyvää kasvisruokaa, saattaa maaseudulla ja retkeillessä olla syytä turvautua kauppojen antimiin. Kauppojen tuotteissa on usein nähtävissä ainesosaluettelo, jonka listaamia aineita voi tarkistaa internetistä, ellei luettelossa ole käytetty tuttuja kieliä. Voi ostaa myös ilmiselviä vegaanituotteita, kuten hedelmiä ja purkkiruokia. Silti esimerkiksi pastakastikkeessa voi olla anjovista missä päin maailmaa tahansa liikkuessa.

gazeti