Kotona on mahdollista tehdä monenlaisia ilmastotekoja ja pienentää näin omaa luonnonvarojen kulutustaan. Monet näistä teoista eivät edes ole radikaaleja, vaan ne lähtevät ihan pienistä muutoksista ja siitä, että kiinnität huomiota asioihin uudella tavalla.
Kodin hiilijalanjälkeä voi pienentää vähentämällä lämpimän veden kulutusta, vaihtamalla vihreään sähköön tai suosimalla kasviksia lautasella. Ihan aluksi kannattaa selvittää, missä kohtaa olet tällä hetkellä – siihen voi käyttää vaikkapa testiä, joka löytyy Sitran sivuilta. Tämän jälkeen on helpompaa alkaa miettimään sellaisia elämän osa-alueita, joihin kannattaa keskittyä.
Hieman vähemmälle huomiolle tuppaavat jäämään myös kodin tekstiilit. Näitä ovat siis vaatteet ja sisustuselementit, kuten matot. Niilläkin on oma hiilijalanjälkensä, joten myös niiden vaikutus ympäristöön kannattaa huomioida. Hyvä yleissääntö on luonnollisesti se, että mitä kauemmin ne pysyvät sinulla, sitä parempi.
Huomioi kodin tekstiilit
Kodin matoissa kannattaa suosia luonnollisia materiaaleja ja mahdollisimman lähellä tuotettuja tuotteita, jotta niiden vaikutus luontoon on mahdollisimman pieni. Mattojen tehtävä ei ole vain näyttää hyvältä, vaan myös vähentää kaikua ja eristää lämpöä. Esimerkiksi eteisen matot kannattaa valita siten, että ne eristävät lattiasta hohkaavan kylmän. Näin ollen eteistä ei tarvitse lämmittää niin paljoa. Mattojen kohdalla on myös tärkeää huomioida niiden oikea kunnossapito. Mattoja kannattaa imuroida niille suunnitellulla suulakkeella ja pestä ainoastaan niille täysin sopivilla aineilla, jotta ne kestävät kauemmin.
Jos jokin puuvillapaita tai pellavapyyhe on jäänyt pois käytöstä, voi siitä askarrella vaikkapa pestävän suodatinpussin kahvinkeittimeen. Vaatetta ei siis tarvitse heittää pois, vaan se saa aivan uuden elämän. Tällaiset itse tehdyt suodatinpussit ovat myös oivallinen lahjaidea kenelle tahansa.
Vähennä ruokahävikkiä
Ympäristötekoja tehdessä puhutaan usein ruuasta: pitäisi vähentää lihan syöntiä ja suosia kasviksia. On kuitenkin vähintään yhtä tärkeää pitää huolta siitä, että syöt pois jääkaapistasi sen, mitä sinne ostat. Ruokahävikillä tarkoitetaan sitä ruokaa, joka pitää heittää pois, koska se on mennyt pilalle. Esimerkiksi Martat jakavat paljon arvokasta tietoa siitä, miten ruokahävikin syntymistä pääsee estämään kotona.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että monesti ruokahävikkiä syntyy ennakkoluulojen ja virheellisten käsitysten myötä. Esimerkiksi parasta ennen -merkintä ei ole viimeinen käyttöpäivä ja esimerkiksi vanhasta maidosta saa vielä hyvin vaikkapa lettuja. Lisäksi hieman rumemmat kasvikset käyvät oikein hyvin keittoihin ja pataruokiin, jossa niiden ulkonäöllä ei ole väliä.