Ekologinen elämäntapa on järkevä ja luontoa säästävä valinta

Pelätty ilmastonmuutos vaikuttaa tällä hetkellä jo laajalti kaikkialla maailmassa. Jokainen yksilö asuinpaikasta, iästä, sukupuolesta, koulutuksesta, harrastuksista ja ammatista riippumatta voi omalta osaltaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen. Minkälaisia keinoja sinulla on globaalin ilmastonmuutoksen ehkäisyyn? Tutkitaan seuraavaksi erilaisia mahdollisuuksia parantaa luonnon ja ilmaston tilaa pysyvästi kaikkialla maailmassa. Tule mukaan pohtimaan mielenkiintoista koko ihmis- ja eläinkuntaa koskettavaa, tärkeää aihetta.

Ekologinen elämäntapa tarjoaa hyvinvointia kaikille

Aloitetaan monesti siitä kaikkein tärkeimmästä, eli ruoasta. Miten tuottamamme, kasvattamamme ja syömämme ruoka vaikuttaa ympäristöön? Tiesitkö, että ruoantuotanto voi kuluttaa todella runsaasti erilaisia elämän kannalta tärkeitä resursseja, kuten maaperässä olevia ravinteita, maailman vesivaroja ja energiaa. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat helteet, kuivuus ja runsaat sateet tekevät pellot kuiviksi, maaperä köyhtyy ja vesistöt rehevöityvät. Katsotaan seuraavaksi, mitä itse kukin voi osaltaan tehdä vähentääkseen kuormitusta maapallolla.

  • Osta käytetty ja toimiva tuote – älä aina uutta

Yksi todella upea ja hyödyllinen tuote on käytetty iPhone 11 -matkapuhelin. Tiesitkö, että Apple-asiantuntijan ammattitaidolla huoltama käytetty iPhone 11 -puhelin on täydellinen valinta päivittäiseen käyttöön sekä itselle että lahjaksi. Valtuutettu kuriiri noutaa puhelimen luotasi ja toimittaa sen lähimmälle palvelupisteelle, jolloin kaikki puhelimen tiedot poistetaan. Maksun laitteestasi saat 3-5 päivän sisällä. Kätevää kuluttajan kannalta, ostat sitten tai myyt. Jokaisen kannattaa nyt siis hankkia itselleen erittäin suosittu ja käytetty iPhone 11 -matkapuhelin, jonka hankinta on todellinen ympäristöteko numero 1.

  • Vähennä jätteen määrää

Kierrätys on jo vuosia ollut totta monien ympäristötilaa ajattelevien ihmisten keskuudessa. Vaatteita, kartonkipakkauksia, lasia, metallia ja paperia voidaan nykyajan Suomessa tehokkaasti kierrättää. Jos paikkakunnallasi ei ole kierrätyspistettä (mikä on jo todella harvinaista), niin välivarastoi kierrätykseen menevä tavara vaikka autotalliin ja tyhjennä se isompien kauppareissujen yhteydessä.

  • Muovin kierrättäminen

Useimmissa suomalaisissa kunnissa on esillä muovinkeräyspisteitä, joihin laitetaan kuivia, puhtaita ja ennen kaikkea tyhjiä muovipakkauksia. Muovikierrätykseen voi laittaa seuraavanlaisia muoveja, kuten

  • juusto-, leikkele- ja valmisruokapakkauksia
  • shampoo- ja saippuapakkauksia
  • muovipulloja, -kanistereita ja -purkkeja mieluummin litistettyinä tilan säästämiseksi
  • kääreet, pussit ja muovikassit sekä erilaiset putkilot, tuubit ja esimerkiksi EPS-pakkaukset

Ostotottumusten muuttaminen voi joskus olla vaikeaa. Yleisesti on todettu, että suomalaiset elävät toisinaan, kuten erilaisina juhlakausina lähes yli varojensa. Maailman ylikulutuspäivä kertoo vuosittain kuinka paljon ihmiskunta kuluttaa turhaan ja mikä puolestaan olisi maapallon omissa rajoissa kestävää kulutusta.

Käytännössä ylikulutuspäivä kertoo aina vuosittain sen tarkan päivämäärän, jolloin ihmiskunnan ekologinen jalanjälki ylittää globaalin maapallon biokapasiteetin. Biokapasiteetti tarkoittaa kykyä tuottaa maapallolle uusiutuvia luonnonvaroja sekä käsitellä että vähentää fossiilisten polttoaineiden tuottamia kasvihuonepäästöjä. Vähennä siis ylimääräisen tavaran kulutusta heti lähitulevaisuudessa, sillä jos kaikki kuluttaisivat kuten suomalaiset niin yhteiskunta tarvitsisi WWF:n mukaan 3.6 maapalloa.

Ole materiaalitietoinen jo ennen ostoksille lähtöä

Oikeaan ostokäyttäytymiseen liittyy vahvasti materiaalitietoisuus silloin, kun on kysymyksessä tekstiilien, kuten vaatteiden ja vuodevaatteiden hankinnasta kysymys. Ennen ostoksille lähtöä kannattaa tutkia, mitkä ovat ympäristön kannalta parhaita vaihtoehtoja. Takavuosien suositut fleeceasut olivat pehmoisia ja lämmittäviä, mutta valmistusmateriaaleina olivat keinokuidut ja tekniset materiaalit.

Pieniksi jääneet tai muuten käyttämättömät vaatteet voi kierrättää lahjoittamalle ne esimerkiksi UFF:lle tai esimerkiksi Konttiin. Hyväkuntoisia ja ehjiä vaatteita voi myös myydä, vaihtaa tai lahjoittaa esimerkiksi sosiaalisen median kanavilla.

Luontoa ja ympäristöä voi siis säästää ja arvostaa monin eri tavoin. Erilaisia tuotteita voi vaihtaa tai korjata itse rikki mennyt tuote käyttökuntoon. Sähköä pitää säästää, veden- ja auton kulutusta vähentää ja karsia kaikkia tarpeettomia menoja. Siinä se – pähkinänkuoressa!

gazeti