Kodin ekologiset valinnat

Moni on alkanut kantaa huolta ympäristöstä ja siitä, kuinka paljon omat valinnat sitä kuormittavat. Onkin siis syytä tarkastella omaa elämäänsä hieman kokonaisvaltaisemmin kuin vain keskittyä yhteen tiettyyn asiaan. Turhan moni nimittäin alkaa vain sammuttelemaan ylimääräisiä valoja tai vähentämään autoilua, ja vaikka tämä onkin hyvä alku on vaarana se, että kuormitus nousee muilla elämän osa-alueilla.

Kun ottaa samanaikaisesti pieniä askelia esimerkiksi omassa kodissa, lautasella ja vaatekomerossa, on helpompi vähentää omaa kulutustaan tuntuvasti tinkimättä kuitenkaan elämänlaadusta turhan paljon. Hyviä vinkkejä on kuitenkin verkko pullollaan, eli ihan kenellä tahansa on mahdollisuus aloittaa ekologisempi elämä.

Sisusta ekologisesti

Sisustus on sellainen asia, joka seuraa melko nopeasti muuttuvia trendejä. Valitettavasti tämän taustalla on vain tavoite myydä huonekaluja ja muuta tavaraa kestämättömällä tavalla. Ajaton sisustus on sen sijaan aina kaunista ja säästää vaivaa, kun vaikkapa makuuhuoneen tapetti ei tarvitse vaihtoa aina viiden vuoden välein.

Ekologisesti sisustettaessa kannattaa makuuhuoneen tapetti valita siten, että se on valmistettu kestävästi ja se on myös valmistettu kestämään. Pohjoismaissa kannattaa valita vaalea ja hillitty tapetti, jotta sisustus säilyy ajattomana mahdollisimman pitkään. Yhden tehoseinän voi sisustaa hieman räikeämmin, jolloin se myös korostuu paljon paremmin ja pääsee oikeuksiinsa.

Syö ekologisesti

Kasvissyönti on helppo tapa vähentää omaa hiilijalanjälkeä melkoisesti, mutta pienellä vaivalla. Vaikeinta on kuitenkin aina päästä alkuun, mutta toisaalta siihen saatavilla paljon hyödyllisiä vinkkejä. On ensiarvoisen tärkeää oppia löytämään juuri oikeat kasvikset ja ottaa ilo irti sesongista. Peruskasviksia ja -juureksia on onneksi hyvin saatavilla Suomessa ympäri vuoden.

Aivan täysin ei kasviksiin aina voi vaihtaa, eikä tarvitsekaan. On kuitenkin tärkeää, että syödään kasvispainotteisesti eikä täytetä itseä pelkillä lihapullilla ihan joka päivä. Tällainen ylenpalttinen proteiininsaanti on myös terveydelle haitallista. Kasvisten mukana saat myös paljon kuituja, jotka pitävät sinut kylläisenä pitkään ja siten tulee vähennyttyä muun muassa napostelua.

Pukeudu ekologisesti

Myös vaatekaapin kohdalla on hyvä pitää mielessä kestävä kehitys, sillä näin saat laadukkaita vaatteita, eikä niitä tarvitse uusia aina sen jälkeen, kun halpa pikamuoti hajoaa kauden lopuksi. Tärkeintä on ostaa sellaisia vaatteita, joita käyttää useampaan kertaan, jotta saat hinnasta mahdollisimman paljon irti per käyttökerta.

Ekologista muotia kannattaa alkaa etsiä kirpputoreilta, sillä moni kirppari ottaa vastaan nykyään ainoastaan laatutavaraa eli ostaja saa vaikkapa sellaisia vaatteita, jotka on jo todettu hyväksi. Lisäksi tiettyjä juhlavaatteita, kuten vaikkapa vanhojentanssien mekkoa, kannattaa etsiä nimenomaan kirpputoreilta, sillä kerran tai kaksi käytettävä mekko on ihan toimiva, vaikkei olisikaan mistään nimekkäästä ompelimosta. Kannattaa myös säännöllisesti käydä läpi oma vaatekaappi ja laittaa myyntiin sellaiset vaatteet, joita ei enää itse tule käytettyä. Näin saat hyllytilaa ja olet myös osallisena kestävän muodin kierrossa.

gazeti