Vaatteiden valmistus ja eläinten oikeudet

Monet ovat nykyään jättäneet lihan pois ruokavaliostaan osin eettisiin perusteisiin vedoten. Tällaisen ratkaisun tehdessään, ja erityisesti eettisten seikkojen ollessa sen perusteena, on hyvä huomioida nämä asiat myös vaatevalinnoissa. Monet vaatteissa käytettävät materiaalit ovat eläinperäisiä ja niiden tuottaminen on yhteydessä lihantuotantoon. Tässä jutussa käymme hieman tarkemmin läpi monia huomionarvoisia seikkoja, jotka kannattaa huomioida tehdessäsi eettisiä valintoja sen suhteen, mitä vaatteita ja keneltä ostat.

Tehomaatalous ja vaateteollisuus

Miten nämä kaksi asiaa, eli tehomaatalous (tai ruokateollisuus ylipäänsä) ja vaateteollisuus sitten oikein linkittyvät toisiinsa? Hyvin yksinkertaisesti: kärsivien eläinten kautta. Monen eläimen lihan jälkeen heti seuraavaksi arvokkain osa on niiden nahka, jota luonnollisesti käytetään vaatteiden valmistuksessa. Nahan käyttöön vaatteiden raaka-aineena liittyy suuri eettinen ongelma, joka on erittäin tärkeä varsinkin eläinsuojelusta kiinnostuneille kuluttajille. Eläin on nimittäin aina teurastettava nahan saamiseksi käyttöön, toisin kuin esimerkiksi villan keritsimisen tapauksessa. Tästä seuraakin se, että suurimmat naudanlihaa tuottavat valtiot ja yritykset ovat myös maailman suurimpia nahantuottajia.

Tehomaataloudessa eläinten olot ovat usein karuja ja teollisia. Ne elävät elämänsä ahtaasti ja usein suuren osan siitä sisällä tuotantotiloissa. Tämä aiheuttaa niille stressiä, eivätkä ne pääse elämään lajilleen tyypillistä luonnollista elämää. On selvää, että eettinen ongelma on tässä asiassa suuri, jos nämä asiat kiinnostavat. Nahkavaatteet ovat toki erittäin tyylikkäitä ja haluttuja, joten on erittäin harmillista, että raaka-aineena käytetyn nahan alkuperän selvittäminen on yhä käytännössä hyvin vaikeaa ja usein puhtaasti mahdotonta.

Nahasta villaan, höyheniin ja untuviin

Jos nahan käytön suurin ongelma onkin se, että eläin pitää tappaa nahkan saadakseen, niin villahan on ratkaisu tähän asiaan. No, ei aivan. On totta, että villa kasvaa esimerkiksi lampaalle takaisin, ja itse asiassa monille eläimille kerintä onkin hyvin tärkeää. Liian paksu villa- tai karvapeite nimittäin huonontaa eläimen hygieniaa ja saattaa aiheuttaa pahojakin tauteja. Villaa tuottavat eläimetkin ovat usein yhteydessä lihantuotantoon. Lisäksi monissa maissa, joiden eläinsuojelu ei ole riittävän kehittynyttä, eläimiä ei kohdella eettisesti, yleensä syynä ollen tietysti tuotannon tehokkuuden kasvattaminen.

Minkälaisia ongelmia villaan sitten liittyy? Esimerkiksi lampailta saatetaan amputoida hännät usein vain sen takia, että eläimet eivät levittäisi sitä heiluttaessaan virtsaa, muita ulosteita ja likaa villaansa. On myös tyypillistä, että esimerkiksi arvokasta villaa tuottavia angorakaneja pidetään häkeissä, jotka ovat eläimille liian ahtaita tai sisältävät liian suuren määrän yksilöitä. Ongelmia liittyy runsaasti myös höyheniin ja untuviin, sillä suuri osa niistä on itse asiassa peräisin elävistä eläimistä, joille nyppiminen aiheuttaa valtavaa tuskaa.

Eettisesti kestävät valinnat vaatekaupoilla

Onneksi vaihtoehtoja on ja vaatekaupoillakin on mahdollista tehdä eettisesti kestäviä ratkaisuja. Hyvä tapa on selvittää luonnontuotteiden alkuperä tai käyttää ympäristöystävällisesti tuotettuja tekokuituja. Esimerkiksi untuvalle voidaan käyttää vaihtoehtona Thinsulatea ja muita vastaavia lämpimiä materiaaleja, jotka toimivat kastuneinakin. Nahalle ja kankaalle vaihtoehtoja ovat mm. puuvilla sekä erilaiset keinokuidut. Tietysti aina voi myös nähdä vaivaa, ja varmistua itse nahkavaatteet eettisestä alkuperästä, vaikka se onkin usein varsin hankalaa.

gazeti